Kakor för en bättre upplevelse

Vi använder s.k. enhetsidentifierare eller kakor (cookies) för att anpassa innehåll och annonser till dig som användare, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik för att bli ännu bättre. Vi använder cookies för marknadsföring, statistik och användarspecifika inställningar för att skapa en bättre upplevelse för dig. Här kan du både spara dina kakor och äta dem!

Anpassa kakor

Strikt nödvändiga cookies

Dessa cookies är nödvändiga för att ge dig tjänster som är tillgängliga via vår webbplats och för att du ska kunna använda vissa funktioner på vår webbplats.

Utan dessa cookies kan vi inte erbjuda dig vissa tjänster på vår webbplats.

Funktionscookies

Dessa cookies används för att ge dig en mer personlig upplevelse på vår webbplats och för att komma ihåg val du gör när du använder vår webbplats.

Vi kan till exempel använda funktionalitetscookies för att komma ihåg dina språkinställningar eller komma ihåg dina inloggningsuppgifter.

Spårningscookies

Dessa cookies används för att samla in information för att analysera trafiken till vår webbplats och hur besökare använder vår webbplats.

Till exempel kan dessa cookies spåra saker som hur länge du spenderar på webbplatsen eller de sidor du besöker, vilket hjälper oss att förstå hur vi kan förbättra vår webbplats för dig.

Informationen som samlas in genom dessa spårnings- och prestandacookies identifierar inte någon enskild besökare.

Inriktnings- och reklamcookies

Dessa cookies används för att visa reklam som sannolikt kommer att vara av intresse för dig baserat på dina surfvanor.

Dessa cookies, som serveras av våra innehålls- och/eller reklamleverantörer, kan kombinera information som de samlat in från vår webbplats med annan information som de självständigt har samlat in om din webbläsares aktiviteter över deras nätverk av webbplatser.

Om du väljer att ta bort eller inaktivera dessa inriktnings- eller reklamcookies kommer du fortfarande att se annonser men de kanske inte är relevanta för dig.

Cookies är små textfiler som kan användas av webbplatser för att göra en användares upplevelse mer effektiv.

Lagen säger att vi får lagra cookies på din enhet om de är absolut nödvändiga för att kunna använda den här webbplatsen. För alla andra ändamål krävs ditt medgivande.

Denna webbplats använder olika typer av cookies. Vissa cookies placeras ut av tredjepartstjänster som visas på våra sidor, exempelvis Youtube och Spotify.

Tillåt alla cookies
Tillåt valda
inspiration, recept och råvarukärlek

Skafferiet

Välkommen in i vårt Skafferi – en plats där vi samlar våra bästa recept, tips och tankar kring matlagning med hjärta. Här hittar du allt från somriga sallader och goda grilltips till klassiska efterrätter och smarta vardagsknep.

Vi brinner för svenska och gärna lokalproducerade råvaror, och delar gärna med oss av hur vi tänker kring säsong, smak och kvalitet. Titta in när du vill ha ny matinspiration eller bara är sugen på något gott – vi fyller på med jämna mellanrum!

När kockarna själva väljer sin mat
När kockarna själva väljer sin mat

Jens Andersson, kock, Restaurang Ekholmen:

"Fisk som huvudråvara är fantastiskt kul! Man kan variera ett fiskrecept på många sätt och en bra fiskrätt kräver mer av kocken. Fisk ger en behaglig mättnadskänsla och man får lätt ner en dessert som avslutning på middagen.

Starta en middag med musselsoppa som serveras med vitlöksbröd. Smörstekt hälleflundra. med brynta kantareller, kapris och färsk riven pepparrot. Till detta servar jag gärna pressad potatis och skirat smör. Till dessert äter jag gärna choklad i alla former och längder.

Känslan att själv ge sig ut i naturen, fiska och landa en fin fångst är fantastisk avkopplande. När man kommer hem tillreder man fångsten och få njuta en pinfärsk fisk, det är inte mycket som klår det. Ät fisk, det gör dig klok!"

 

Karl-Johan Bengtsson, kock, Restaurang Ekholmen:

"När jag ska bjuda hem mina vänner så bjuder jag mer än gärna på lite canapeer till en frisk välkomsdrink. Till varmrätt en helgrillad oxfilé med smak av örter och peppar, och som serveras med ugnsrostade rotfrukter, rödvinsås och aioli med citronsmak. Rätten är komplett då alla kan få köttet precis som dom själva vill ha det, 'welldone' i kanterna och 'bloody as hell' för dom som vill det. Går att förbereda mycket bra, på så vis kan man vara social vid grillen samtidigt som de underbara råvarorna gör sitt. Avslutar middagen med en gammal klassiker: citronfromage, otroligt enkel och god. Använd alltid bästa råvarorna!

Läs mer
Trerättersmeny med sommarkänsla
Trerättersmeny med sommarkänsla

Gubbröra, grillad fisk och myntamarinerade jordgubbar med vaniljglass. Här bjuder vi på några recept med sommarkänsla.

”Gubbröra som vi vill ha den”
Den enkla förrätten som passar utmärkt med öl och nubbe en vacker sommarkväll!

Det här behöver du (beräknat för cirka 4 personer):

  • 1 burk ansjovis
  • Matjessill, samma mängd som ansjovis
  • 1 rödlök
  • 2-3 hårdkokta ägg
  • 1,5 msk kapris
  • Dill (rikligt med färsk dill)
  • Färsk gräslök 
  • 1 dl majonnäs
  • 1/2 dl gräddfil
  • Salt, svartpeppar
  • 2 krm socker


Tärna ner ansjovisen och matjessillen, finhacka rödlöken.
Skala och hacka äggen, finhacka dill och gräslök.
Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och socker.
Röran skall vara ganska tjock och krämig - men utan att vara stabbig. Tänk på att fisken är ganska salt.
Servera på ett grovt knäckebröd, garnera med dillkvist och delikatesskapris.

Fisk på grillen
Fisk är fantastiskt gott att grilla, men inte alltid helt enkelt. Ett fiskgaller förenklar det hela och tänk på att inte använda något sött i marinaden, då bränner det vid mycket enklare. Pensla hellre på en glaze mot slutet av grillningen, eller rent av när du grillat färdigt!

Det här behöver du (beräknat för cirka 4 personer):

  • Ugn- och grillfolie, riv två lagom stora bitar
  • Två sorters fisk, gärna röding och gös som är fantastiskt fina fiskar. Ett annat alternativ är lax och torsk.
  • Morot
  • Palsternacka
  • Färsk dill
  • Vitt vin
  • Fiskfond
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • Smör


Skär fisken i lagom stora bitar, cirka 50 gram per sort. Lägg på dubbelt folie.
Skala och strimla morot och palsternacka. Strö över fisken.
Hacka dill, krydda med resterande ingredienser, och toppa det hela med en klick smör.
Ställ paketen på grillgallret. Fisk kan och bör ätas redan vi 55 grader, så var försiktiga att inte översteka den. När fisken släpper i fina skivor är den mer än färdig. Smaklig måltid!

Myntamarinerade jordgubbar med vaniljglass

Börja med att göra en sockerlag:

  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl socker
  • Pressa saft från 2 lime och riv cest (skal)
  • Mynta
  • Jordgubbar


Koka ihop. Låt svalna och lägg i finhackad mynta efter smak. Skiva ner jordgubbarna och låt de dra i lagen några timmar innan servering. 

Servera med vaniljglass.

Läs mer
Kreera web&design Logo